"İçiyorsam Sebebi Çok..."

İletişim Hattı +90 (224) 482 50 60
Maden Suyu ve Sağlık

Günlük içilmesi gereken suyun, maden suyu olarak alınması birçok avantajlar sağlar. Öncelikle, sağlıklı bir su metobolizmasının sağlıklı bir vücutta sürdürülmesi garantiye alınmış olur. Ayrıca, günlük alınması gereken minerallerin bir kısmı belli düzeylerde karşılanmış olur. Bununda ötesinde kişilerde var olan bazı fonksiyonel rahatsızlıklar(mide yanması, böbrek taşı oluşumuna eğilim gibi) üzerinde yararlı etki elde edilir. Daha da önemlisi bazı hastalıkların (örneğin; osteoporoz gibi) doğrudan veya dolaylı tedavisi de sağlanabilir. Bu etkiler için günde en az 1,5 litre maden suyunun içilmesi gereklidir. Böylelikle; bir yandan günlük su gereksinimimizin bir kısmı karşılanırken, diğer yandan da yararlı etkiler elde edilebilir.

Maden sularında, en yoğun bulunan elementler, kalsiyum , magnezyum, sodyum ve klordur. Daha az bulunanlar, potasyum ve flor, bazende iyottur. Ayrıca, maden sularında sık olarak bikarbonat ve daha az da sülfat iyonları bulunur. Söz konusu minerallere olan gereksinim yaşamın bazı dönemlerinde(örneğin, gençlik, çocukluk, yaşlılık gibi) özellikle artar. Bu dönemlerde maden sularının içilmesi daha çok önem kazanır.

Maden sularında bulunan minerallerden kalsiyum osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde etkindir. Güçlü kemik yapısı oluşması, kan pıhtılaşması ve sinir uyarılarının iletilmesinde rol oynar. Magnezyum kan ve sinirsel yorgunluğun önlenmesinde etkindir ve sağlıklı kalp fonksiyonu için gereklidir. Sodyum, su ve elektrolit dengesi, asit-baz dengesi ve uyarı iletiminde rol oynar. Sindirimde yardımcıdır. Potasyum, hücre metabolizmasında ve vücuttaki su dengesinde görev yapar. Florür, diş çürüklerinin önlenmesinde etkilidir ve sağlıklı kemik ve dişler için gereklidir. İyot, troid bezinin sağlıklı çalışması için gereklidir, eksikliğinde troid bezinin büyümesi(guatr) görülür. Klor, su ve elektrolit dengesi ve sindirimde sodyum ile birlikte görev üstlenir.

Maden Suyu’nun Avantajları

  • Sağlıklı yaşam desteği ve sağlıklı koruma
  • Mineral eksikliğini giderme, mineral gereksinimi karşılama
  • Bazı hastalıkların doğrudan veya destekleyici tedavisi
  • Bazı rahatsızlıkların giderilmesi ve önlenmesi

Doğal Maden Suyundaki Mineraller ve Sağlık Açısından Önemleri

  • Kalsiyum : Kemik ve diş sağlığı, kan pıhtılaşması, sinir uyarılarının iletimi
  • Magnezyum: Kalp sağlığı, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi
  • Sodyum : Su-elektrolit dengesi, sindirim, asit-baz dengesi, uyarı iletimi
  • Potasyum : Hücre metabolizması, su dengesi
  • Florür : Diş ve kemik sağlığı
  • İyodür : Troid bezi fonksiyonları
  • Klorür : Su-elektrolit dengesi, sindirim
  • Bikarbonat : Sindirim, asit-baz dengesi
  • Sülfat : Sindirim safra kesesi ve fonksiyonların uyarılması Bikarbonat, sindirimde özellikle mide fonksiyonlarını destekler ve hem midede hem kanda asit baz dengesinde rol oynar. Sülfat ise sindirimde daha çok karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını destekler ve kalın bağırsakların uyarılmasını sağlar.

Doğal Maden Suyunun Fizyolojik ve Terapötik Etkileri

Maden sularındaki minerallere bağlı etkilerin dışında, maden sularındaki iyonların fizyolojik etkileri ve bazı hastalıklardaki terapötik yararları da söz konusudur. Bunlar sistemler özelinde kısaca özetlenirse;

Böbrek üzerine; Maden suları böbrek ve idrar yollarında taş oluşumunu önlerler. İdrar yolu infeksiyonların da özellikle bikarbonat, magnezyum ve kalsiyum içerikleri yüksek maden suları iltihabı geriletici etki gösterirler. Ürolojik birçok hastalıkta böbrek fonksiyonlarını destekleme ve geliştirme amacıyla bol su içilmesi, özelliklede maden suyu içilmesi temel önlemlerdendir.

Metabolizma üzerine; maden suları özellikle sülfatlı olanlar, safra kesesi tembelliğinde yararlıdır ve pankreas fonksiyonlarını da desteklerler. Diyabet’te sodyum bikarbonatlı sular insulin’in etkisini güçlendirir ve karbonhidrat metabolizmasını iyileştirirler. Yine, hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırırlar, bu yüzden Gut Hastalığı’nda krizler arası dönemde yararlıdırlar.

Mide üzerine; Kronik mide mukozası iltihabında veya mide asidi fazlalığında yüksek bikarbonat içeren(1300mg/L-1200mg/L) maden suları oldukça yararlıdır.

Sindirim sistemi üzerine; Günümüz insanının az su içme alışkanlığı, minerallerden yetersiz beslenme, hareket azlığı ve sedanter yaşam gibi özellikleri, sindirim sistemi rahatsızlıklarının başlıca nedenleridir. Bunların başında da habitüel kabızlık gelir. Burada sülfatlı(600mg/L-1200mg/L) maden suları oldukça yararlıdır.

Şifalı Su Olarak Maden Suyu

Sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle, Almanya’da şişelenmiş doğal maden sularının bir kısmı “şifalı su” niteliğini de kazanabilmektedir. Alman Federal İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM; Bundediustitute für Arzneimittel und Medizinprodukte) analitik, farmakolojik, toksikolojik ve klinik araştırma ve değerlendirmeler sonucunda şişelenmiş bir maden suyunu, şifalı su olarak onaylayabilmektedir. Ülkemizde ise, böyle bir düzenleme geçerli değildir.

Almanya’da bir maden suyunun böylesi bir onay alabilmesi koşulları şunlardır.

  • Belirli mineralleri çözünmüş olarak belirli değerlerin (mg/L) üzerinde içermesi,
  • Mineral kompozisyonu ve mikrobiyolojik özelliklerinin uygunluğu ve bunun belirli aralıklarla bağımsız kurumlarca kontrol edilmesi,
  • Kaynak koruma ve şişeleme tesisleri ile ilgili düzenlemelere uygun ilaç üretim kurallarına ve koşullarına göre üretilmesi(şişelenmesi)
  • Sağlığa yararlı etkisinin bilimsel araştırmalarla ve bilimsel kurumlarca kanıtlanması
Maden Suyu İle Sağlıklı Bir Yaşam İçin Pratik Öneriler

Maden suyu her yer ve koşulda hizmete hazırdır; Birçok kişi, özellikle ileri yaşlılar susama hissine göre su içer. Sonuç, günlük gereksinimden çok daha az suyun içilmesidir. Bunu önlemek ve yeterli su içilmesini kolaylaştırmak için, evde ve işte maden suyu gözle görünür ve kolay ulaşılır yerlere yerleştirilmelidir. Böylece yeterli su içmenin unutulmaması garantiye alınmış olur.

Sportif aktivitelerden önce ve sonra maden suyu; Bir spor aktivitesine katılmadan önce ve sonrasında görülen kilo kaybı, aslında tamamen su kaybına bağlıdır. Bunu en iyi yolu da doğal maden suyu içilmesidir. Yapılan spor tipine göre kaybedilen su miktarları;

# Spor Tipi Su Kaybı
1 110 m koşu 0,1 litre
2 90 dakika tenis 2,0 litre
3 90 dakika futbol 3,0 litre
3 Maraton koşusu 4,6 litre
3 Maraton, triatlon 20 litre

Sıcak günlerde daha fazla maden suyu tüketilmelidir; Yazın aşırı sıcak günlerde terleme ile büyük miktarlarda su kaybı olabilmekte, bununla orantılı su gereksinimin 2- ya da 3 katına kadar çıkabilmektedir. Sokağa çıkılamayan aşırı yaz sıcaklarından evde, buzdolabımızda mutlaka yedek maden suyu stoğumuz olmalı ve bol bol içilmelidir.

Maden suyu sindirimi kolaylaştırır; Bir şişe maden suyu içerdiği karbondioksit gazıyla, tok karnına içildiğinde sindirimi uyaracaktır. Ama maden suyu aslında açlığı da bastırabiir. Yemekten önce veya yemek sırasında içilen bir bardak maden suyu hızlı bir doygunluk sağlar.

Kahve ve çay yerine maden suyu; Kahve ya da çay yerine, maden suyu tercih edilmelidir. Örneğin, sabah işe başlarken, içinden kabarcıklar çıkan bir bardak soğuk maden suyu ile de güne daha dinç ve enerjik başlanabilir.

Maden suyu ucuz bir güzellik iksiridir; İçilen mineralli su cilde gerekli olan suyu ve sonuçta gerginliği ve pürüzsüzlüğü sağlayacaktır. Mineralli su içildiği sürece cilt pörsük, yorgun ve solgun görünmeyecektir. Mineralli su yalnızca içildiğinde güzelleştirici değildir. Aynı zamanda dıştan sürüldüğünde de cilt canlandırır ve “gençleştirir”. Çünkü küçük kan damarlarını ve cilt kan dolaşımını uyarır. Bunun için, CO2’li mineralli suyu bir parça pamuğa emdirip yüz ve boyna serpiştirerek, birkaç dakika içinde cildin taze ve canlı görünüm alması sağlanabilir.

Mutfakta da doğal mineralli su çok yararlıdır; Doğal maden suları yalnızca olağanüstü susuzluk giderici değildir, aynı zamanda yeniliklere açık aşçıların yetenekli bir “yardımcısı” olabilirler. Örneğin, tavada krep kızartırken, hamuru karbondioksitli maden suyu ile yoğrulmuş ise, çok daha yumuşak olacaktır. Yağ üzerine maden suyu kullanılarak hafif ve az kalorili et kızartması hazırlanabilir. Ancak, tavaya konan maden suyunun miktarı iyi ayarlanmalıdır!

Son olarak, mineralli suyun niteliklerinin kaynağında ve şişelenmesi sırasında olduğu gibi içilmesi sırasında “bardakta” da korunması gerektiğini vurgulamak gerekir. Ancak, bu şekilde maden sularının tüm sıralanan yararları garanti altına alınmış olur.